• 1. Ce reprezintă scăderea performanței musculare?

Scăderea performanței musculare reprezintă exprimarea clinica a pierderii de masă musculară și pe cale de consecință reducerea forței musculare. Aceasta va fi resimțită prin nevoia suplimentarii efortului depus pentru efectuarea diferitelor activități urmată de instalarea unei stări de oboseală.

Practic, pacientul se plânge că urcă mai greu scările, mersul este mai dificil, apucarea și manipularea lucrurilor devine mai anevoioasă, ridicarea din pat sau de pe scaun se realizează cu dificultate și menționează apariția de dureri musculare. În plus, trebuie avut în vedere că scăderea masei musculare se face pe seama scăderii cantității și calității fibrelor musculare care își pierd din rezistență ceea ce duce la creșterea riscului de cădere și chiar fracturi.

În lumea medicală, acest proces este cunoscut sub numele de sarcopenie și pentru că este întâlnită mai frecvent la persoanele vârstnice odată cu intensificarea proceselor catabolice  este, din păcate, subdiagnosticată, fiind pusă doar pe seama procesului de îmbătrânire.

  • 2. Care sunt factorii care determină scăderea performanței musculare?

Ca sa înțelegem care sunt cauzele scăderii performanței musculare trebuie avut în vedere că scăderea masei musculare se face pe seama scăderii cantității și calității fibrelor musculare.

Când întâlnim aceste procese?  În două situații:

-fie când procesele anabolice (de producere și sinteză) scad și sunt înlocuite de procesele catabolice (de distrucție și degenerare) odată cu înaintarea în vârstă sau

-în situații în care folosirea musculaturii este limitată sau se face în mod nejudicios, iar în acest caz ne putem gândi la orice vârstă. Ce vreau să subliniez?  Sedentarismul, alimentația nesănătoasă, supraponderabilitate și chiar obezitatea le întâlnim la vârste din ce în ce mai tinere (stăm din ce în ce mai mult în fata calculatorului sau a TV, activitățile sportive sunt din ce în ce mai puțin accesate de către tineri, fast-food-ul e la îndemâna persoanelor care au un ritm de viață alert și stresant)

Așadar aport nesănătos de proteine în absența unei activități fizice corecte (indiferent de cauză și vârstă) vor duce la diminuarea calității și cantității fibrelor musculare și aceasta se va reflecta în scăderea performanței musculare.

  • 3. Care sunt riscurile la care se expun persoanele cu o performanță musculară precară?

O performanță musculară precară crește riscul de cădere și fracturi iar acestea au implicații nu doar în desfășurarea firească a activităților zilnice.

Limitarea mobilități până la impotența funcțională cu solicitarea de ajutor din partea altor persoane are impact negativ asupra statusului emoțional și psihic, fiind greu de acceptat pentru o persoană activă.

            De aceea protejarea musculaturii este esențială și se poate realiza printr-un aport nutrițional adecvat (bogat în proteine) alături de exerciții fizice care să îmbunătățească și să mențină condiția fizică adecvată vârstei.

  • 4. Ce ne puteți spune despre soluția optimă pentru îmbunătățirea performanței (masei și forței) musculare?

Din fericirea exista o soluție naturală pentru rezolvarea acestei probleme și aceasta se asociază într-o formulă unică și eficientă numita Sarcodyn:

  • Sarcodyn are în compoziție o proteină cu valoare biologica mare, un catabolit al leucinei și anume acidul hidroxi-metil-butiric (HMB) care, asociat cu molacula de calciu (Ca), sub formă de Ca-HMB, are biodisponibilitate crescută, refăcând și menținând masa musculară;
  • Sarcodyn contine vitamina D3 în cantitate terapeutică eficientă va potenta efectul proteinei despre care vorbeam și va ajuta la creșterea masei și forței musculare alături de Mg care, intervenind favorabil în transmiterea influxului nervos la nivelul mușchilor, îmbunătățește funcția de contracție-relaxare.
  •  5. Ce reprezintă metabolitul leucinei prezent în produsul Sarcodyn?

Pentru a înțelege potențialul terapeutic al HMB plecăm de la structura preponderent proteică a mușchilor. Altfel spus, pentru a întreține calitatea și cantitatea fibrelor musculare este nevoie de aport de proteine iar acestea se sintetizează din aminoacizi.  Leucina este un aminoacid esențial. Ce înseamnă aceasta? Că el nu poate fi sintetizat de către organism și trebuie adus prin aport nutrițional. Dar chiar și adus în organism prin alimentație doar 5% din cantitate va fi metabolizata pana la HMB atât de important pentru refacerea și menținerea masei musculare.

Astfel, daca doza terapeutica zilnica de HMB ar trebui sa fie de 3 g, Sarcodyn  contine 3.57 mg HMB sub formă de sare în asociere cu Ca ceea ce îi conferă o bună biodisponibilitate (Ca-HMB). Aceasta cantitate ar putea fi obținută din aportul alimentar a 60 g leucină provenind din 600 mg proteine. 

Adică într-un plic din Sarcodyn vom regăsi beneficiile echivalente a: 50 oua, 3000 avocado, 40 kg brocoli sau 1.5 Kg muschi de vită.

Pe de alta parte, cele 300UI de vit D3 din Sarcodyn potențează efectul ingredientului principal HMB, asigurând sinergia de acțiune a acestuia fără risc de supradozare. Mai mult, vit D3 se leagă de receptorii prezenți în mușchiul scheletic și ajută la îmbunătățirea forței musculare prin creșterea ratei de sinteză a proteinelor care vor duce la mărirea dimensiunii fibrelor musculare.

  • 6. Ce rol joacă joncțiunea neuro-musculara în contracția musculară și mobilitate?

Mobilitate înseamnă implicarea sistemului muscular alături de sistemul osteoarticular care asigură susținerea și sistemul nervos care asigura comanda și controlul mișcărilor. Astfel contracția și relaxarea musculaturii se va realiza sub controlul impulsului nervos transmis de la neuron către fibra musculară printr-o structură numită joncțiune neuro-musculara, structură care intervine activ în performanța musculară.

            Aici regăsim beneficiile magneziului din Sarcodyn deoarece acesta alături de Ca și vit D3 are efect potențator, asigură o mai bună transmitere a influxului nervos la nivelul mușchilor, îmbunătățind funcția normală de contracție-relaxare, obligatorie pentru coordonarea grupelor de mușchi implicați în mișcarea controlată care asigură ddesfășurarea normală a activităților zilnice

            Magneziu, intervenind în procesele de contracție și relaxare îmbunătățind forța musculară iar dozarea sa, anume 300 mg reprezintă valoarea nutrițională zilnica de referință.

Cu alte cuvinte ingredientele din produsul Sarcodyn asigură sinergic refacerea și menținerea masei musculare, dar și creșterea forței musculare, îmbunătățind astfel performanța musculară.

  • 7. Care sunt principalele categorii de populație afectate?

În ciuda percepției că sarcopenia este doar apanajul vârstei înaintate, scăderea performanței musculare o regăsim la vârste din ce în ce mai tinere.

Astfel orice situație care limitează mobilitatea sau suprasolicita nejudicios musculatura va duce la afectarea calității și cantității fibrelor musculare.

Putem vorbi de sedentarism ca o cauza majoră. Locurile de muncă în ziua de azi se desfășoară cel mai frecvent la birou, pe scaun sau în mașină la volan. Timpul petrecut la locul de muncă nu mai permite desfășurarea de activități sportive. Așadar o categorie largă de persoane care se prezintă la cabinet aparțin acestui tip de pacienți și de multe ori, aceștia,  prezintă și supraponderabilitate.

Limitarea mobilități o regăsim și în situații patologice, indiferent de vârstă:

-afectarea articulară, artroza (întâlnită la persoane din ce în ce mai tinere) va duce la folosirea nejudicioasă a musculaturii adiacente acesteia caz în care este necesară tratarea și nutriția corectă a articulației

-afectarea sistemului cardiovascular: ICC, post-IM, insuficiența circulatorie (fie cerebrală sau periferică)

-afectarea sistemului respirator: BPOC, status post-COVID

  • 8. Care sunt beneficiile resimțite de către pacient?

Știind că unul dintre simptome este durerea atunci principalul beneficiu al consumului de Sarcodyn îl reprezintă reducerea simptomatologiei algice, alături de îmbunătățirea mobilității, cu impact pozitiv asupra calității vieții.

Avantajele Sarcodyn sunt că: nu au potențial toxic (hepatic, gastric, renal), nu interferă cu alte medicamente sau suplimente, nu dau dependență, se absorb bine având biodisponibilitate ridicată ceea ce îl recomandă și persoanelor în vârstă cu comorbidități și terapii multiple, în afecțiunile musculo-scheletale degenerative, situație în care crește dramatic riscul de cădere și fractură.

În cele din urmă, reluarea activităților zilnice în absența durerii, coordonarea mișcărilor fără riscul căderii, îmbunătățirea, în consecință, a stării psiho-emotionale va crește spectaculos calitatea vieții.

  • 9. De ce este important să apelam din timp la Sarcodyn?

Este esențial să apelam la Sarcodyn  încă de la primele semne de oboseală și forță musculară scăzută, cum ar fi: dificultate la ridicarea în picioare, pășire, urcare scări, prinderea și manipularea obiectelor și când suntem predispuși sau suferim de anumite boli care afectează performanța musculară.

Dar eu sunt de părere că e mai bine să previi decât să tratezi și atunci, chiar în absența simptomatologiei menționate dar în situațiile de risc prezentate până acum, ar trebui început tratamentul cu Sarcodyn.

            Iar recomandarea, pentru obținerea și menținerea efectului terapeutic pe termen lung, este ca durata administrării 1 plic/zi să fie de minimum 6 luni.

Disponibilitatea produsului Sarcodyn – în lanțurile de farmacii din întreaga țară.

Aceste răspunsuri sunt furnizate cu amabilitate de către Doamna Laura Dospinescu, Medic Specialist în Reumatologie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *