Sarcopenia – o noua afecțiune recunoscută de către OMS

Sarcopenia: ce știm despre aceasta afecțiune, date epidemiologice, teste menite să evalueze proprietățile mușchiului și performanta musculară; precum și algoritmul actualizat cu privire la id. Despre sarcopenie am auzit foarte puțini dintre noi. Este o afecțiune care a fost recent recunoscută și de către OMS deși afectarea musculară are un istoric foarte bogat cu o incidență pe măsură, preponderent la vârstnici dar nu numai. Chiar dacă în acest moment, specialiștii se străduiesc să găsească metode cât mai eficiente de diagnostic al sarcopeniei, este important să conștientizăm ce înseamnă efectiv sarcopenia la nivel de simptome, cum le putem recunoaște și ce putem face pentru prevenirea ei.entificarea sarcopeniei, diagnosticul acesteia și determinarea severității

Fără a ne limita la definiția ei standard, sarcopenia este pierderea masei musculare ca urmare a procesului natural de îmbătrânire, sedentarism sau perioade de imobilizare. Ce resimțim efectiv atunci când pierdem din masa musculară? În primul rând obosim mai ușor pentru ca ne pierdem din forța fizică, reușim cu greu să ne menținem echilibrul întâmpinând dificultăți în desfășurarea activităților cotidiene, urcâm sau coborâm cu greutate scările, avem în general un mers îngreunat cu tendințe frecvente de împiedicare și risc crescut de cădere, accidentări. Toate acestea conduc la creșterea riscului de fracturare care întregește cercul vicios al tabloului clinic, agravând la rându-i sarcopenia și îngreunând recuperarea.

Chiar dacă pierderea masei musculare începe în jurul vârstei de 40 de ani și progresează mai rapid după vârsta de 60 sau 70 de ani, fiecare dintre noi poate pierde în medie aproximativ 3 – 8% din masa musculară pe parcursul fiecarei decade.

În cazul vârstnicilor, în cazul sarcopeniei ne confruntam cu agravarea afecțiunilor existente, ajungându-se la dizabilități și uneori chiar deces. În cazul persoanelor tinere, perioada de recupare este mărită din cauza afectării musculare și se resimte accesul restricționat atât la activititățile profesionale (concedii medicale, costuri ridicate de recuperare) dar și la cele recreaționale care aduc satisfacții personale considerabile. Mai mult, din cauza contextului pandemic pe care îl traversăm, afectarea musculară pare să fie din ce în ce mai frecventă din cauza sedentarismului accentuat (carantina, izolare, lucrul de acasă, perioade prelungite de imobilizare sau posturi incomode) sau afecțiunilor a cărei consecință directă pare să fie. De exemplu, medicii specialiști pe recupare post Covid, au constat la mulți pacienți infectați o pierdere a masei și forței musculare.

Ce putem face pentru prevenirea sarcopeniei și îmbunătățirea masei și forței musculare?

Pe lângă activitatea fizică moderată specialiștii recomandă o nutriție echilibrată cu un aport adecvat de proteine de aproximativ 60g de leucină pentru a crește masa și forța musculară. Fiind dificil de asimilat o cantitate atât de mare de proteină, cercetătorii spanioli au descoperit formula optimă de sinteză și transport a proteinei, Sarcodyn ce conține într-un singur plic 3g de Ca-HMB (calciu beta-hidroxi beta metilbutirat), echivalentul celor 60g de leucină alături de vitamina D3 și magneziu. Este important să reținem că această formulare inovativă alături de sinergia ingredientelor active are o foarte bună absorbție și biodisponibilitate la nivel muscular. Printr-un singur plic de Sarcodyn, beneficiem de echivalentul proteinelor din 50 de ouă sau 1,3 kg de carne de vită sau 3000 bucăți de avocado, cantități imposibil de ingerat zilnic.

Despre beneficiile vitaminei D3 și ale magneziului la nivel muscular am auzit vorbindu-se frecvent, de aceea, aș vrea să le subliniem doar rolul de substanțe active în Sarcodyn de potențare a proteinei, Ca-HMB. HMB este un metabolit/catabolit al aminoacidului esențial leucina eficient în prevenirea degradării proteice și afectării musculare datorită beneficiului principal de creștere a sintezei proteice. Prin aportul unic de Ca-HMB, Sarcodyn asigură creșterea masei corporale slabe, forței și rezistenței musculare la eforturi asociate antrenamentului de rezistență.

Spre deosebire de hormonii anabolizanți care induc hipertrofia musculara prin creșterea sintezei proteinelor musculare, HMB influențează forța musculară și masa corporală slabă acționând ca agent anticatabolic, minimizând descompunerea proteinelor și deteriorarea celulelor care pot apărea la exerciții intense. Cercetările recente au demonstrat aceasta ipoteză, HMB fiind considerat unul dintre compușii activi asociați cu efectele anticatabolice ale leucinei și ale metaboliților săi. Mai mult, studiile clinice demonstrează că aportul de HMB crește forța musculară și reduce atrofia cu scăderea riscului de cădere mai ales în cazul vârstnicilor.

În concluzie, Sarcodyn, prin creșterea sintezei proteinelor musculare și efectele sale anticatabolice care minimizează descompunerea proteinelor la efortul muscular, HMB crește forța de contracție musculară și masa corporală slabă, îmbunătățește performanța fizică și rezistența la efort, reduce riscul de cădere și apariția fracturilor, asigură reducerea oboselii musculare, iar prin prezența vitaminei D3 Sarcodyn contribuie la absorbția calciului și conduce la buna lui utilizare, facilitând procesul de contracție musculară. Prin prezența magneziului, Sarcodyn asigură o bună transmitere neuronală și cuplarea eficientă a excitației nervoase cu contracția musculară.

Ce este important de reținut? Faptul că Sarcodyn asigură eficiența și siguranța la administrarea pe termen lung, fiind prima și singura soluție terapeutică în cazul persoanelor cu afectare musculară, cu sarcopenie atât în fază acută cât și în stadiul cronic, indiferent de vârstă. Nu prezintă efecte adverse, intoleranță sau dependență și nu prezintă interacțiuni medicamentoase.